Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: 2022.08.09. 08:17Hozzászólás a témához  [ 5 hozzászólás ] 
 A kezdő diszkoszhalas ABC-je 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
A kezdő diszkoszhalas ABC-je

Bevezetés
Mióta az online akvarisztika a Facebookra költözött, szinte napi rendszerességgel találkozhatunk a diszkoszhalak tartásával kapcsolatos kérdésekkel, amely kérdések feltevésének módjai egyértelműen a mindennemű háttérismeretek hiányáról árulkodnak. Ilyenkor a tapasztaltabb diszkosztartók egyik része hallgat, mert tényleg nem lehet ezerszer is leírni ugyanazt a mantrát, a másik része pedig többé-kevésbé kulturált módon elhajtja a kedves kérdezőt, hogy talán nézzen utána az interneten a válasznak, mondván, hogy „a google a barátod”. Nos, valamelyik este beütöttem a google-ba azt a két szót, hogy a „diszkoszhal tartása”, végigböngésztem az első két találati oldalon megjelenő információkat és arra a következtetésre jutottam, hogy a google nem a kezdő diszkoszos barátja, hanem épp ellenkezőleg – a legnagyobb ellensége. A kereső által listázott találati oldalakon megjelenő cikkek, írások mindegyike tartalmaz több-kevesebb igazságot, de egyetlen egy olyan sincs közöttük, ami 2014-ben bármilyen szinten is megállná a helyét, mint megbízható információforrás. Ennek az állapotnak szeretnék véget vetni az alábbi írással, melynek az elsődleges célja a diszkoszhal-tartás legalapvetőbb feltételeinek ismertetése. Nem térek ki speciális esetekre, mint pl. a növényes-diszkoszos akváriumok, a vadon fogott diszkoszhalak tartása, vagy a szaporítás technikái, mert ezek egyike sem olyan kérdés, amikkel egy kezdőnek foglalkoznia kellene. Az alábbi „recept” arra az alapesetre vonatkozik, ami talán a legáltalánosabban elterjedt, nevezetesen, amikor az ember gyereke néhány évnyi akvarisztikai gyakorlattal a háta mögött kedvet kap a diszkosztartáshoz és úgy dönt, hogy az otthoni díszakvárium benépesítéséhez a tenyésztett színváltozatok közül választ magának néhány darabot.

Az akvárium
Az akvárium méretének kiválasztásánál számos szempontot kell figyelembe venni. Kezdésnek a diszkoszhal kifejlett kori méretét, ami vérvonaltól és a felnevelés sikerességétől függően 12 és 22cm között lehet. Másodsorban azt, hogy minél nagyobb egy akvárium, annál stabilabb rendszert alkot és annál kevésbé hirtelen reagál a környezeti tényezők változásaira. A további szempontok között szerepelnek olyan kérdések, mint a rendelkezésre álló infrastruktúra (vízelőkészítő kapacitás, stb.), szabadidő és természetesen az anyagi források.
A minimálisan ajánlott víztérfogat, amiben diszkoszhalak tartásával próbálkozni érdemes, az a nagyjából 200 liter, tehát egy 100x50x40-es, vagy ehhez hasonló méretű akvárium. Ennél kevesebb vízben is lehet elvileg próbálkozni, de egy kezdő számára nem érdemes.

Az akvárium berendezése
Alapszabály: ha kezdő vagy, ne bonyolítsd, mert kiszúrsz magaddal. A diszkoszos akvárium dísze maga a diszkoszhal, minden egyéb kiegészítő (növény, faág, hülyebúvár, stb.) csak egy-egy plusz adalék, amelyeknek megválasztásánál mindenképpen a halak igényeire kell figyelemmel lenni és nem arra, hogy pl. mi tetszik a barátnődnek/barátodnak. A talaj legyen finom szemcséjű homok, lehetőleg vékony rétegben, ami 0,5-1cm vastagságban bőven elegendő. Ilyen vastagságú homokot 2-3 páncélos harcsa folyamatos mozgásban tud tartani, megakadályozandó, hogy a talajban bomlástermékek halmozódjanak fel és tönkretegyék a vizet. A gyakran látható zúzott bazalt, gránit, mészkő, stb. bár egyesek számára esztétikusnak tűnik, de egy diszkoszos akváriumba számos ok -például a macerás takaríthatóság- miatt nem való.
Ha mindenképpen ragaszkodunk talajba ültetett növényhez, akkor azt alacsony profilú kaktuszcserépbe ültessük, amit szükség esetén az akváriumban arrébb tehetünk, vagy onnan könnyedén kivehetünk. Egy vastag talajjal ellátott, növényekkel beültetett akváriumot –ha a szükség úgy hozza- kitakarítani, kifertőtleníteni és újra berendezni nem kis mutatvány. Ugyanezt egy praktikusan berendezett medencével akár 1-2 óra alatt is végre lehet hajtani. Nagyon nem elhanyagolandó szempont.
A diszkoszos akváriumot díszíthetjük faágakkal, gyökerekkel, és az ezekre telepített növényekkel. Az általánosan elterjedt növényfajok (Microsorium, Anubias, stb.) tökéletesen alkalmasak erre a célra, egy kiadós fertőtlenítés után minden további nélkül telepíthetők.
Az akváriumba helyezendő (eredendően száraz, tehát nem nyers) faágak és gyökerek egy kiadós forralás, súrolás, mosás után elhelyezhetők az akváriumban. Kezdők számára inkább javasolt kicsit költségesebb, de bolondbiztosabb megoldás a kereskedésben vásárolt ágak/gyökerek használata a saját kezűleg gyűjtöttekkel szemben. Természetesen, ha biztosan felismered a tölgy, a bükk, az éger vagy a fűzfa száraz, nem korhadó és kéregtelen(-ített) ágait (vagy a szőlőtőkét), akkor ezeket is használhatod, bajt egészen biztosan nem fognak okozni. Esetleg némelyik itt-ott penészedik majd egy kicsit. Ha nagyon zavar, akkor ki lehet venni a fát és le lehet körömkefézni a pamacsokat, de az általános tapasztalat az, hogy vagy körömkefézel 10-15 alkalommal, vagy türelmesen megvárod, hogy a penész magától eltűnjön.

Csatolmány:
Magyarázat: Jimbo Leagas 240 literes akváriuma, a halak Ricky Lim tenyészetéből származnak, angliai importőrük Clive Brampton. Az akvárium alatt egy alsópolcos szűrő található. A napi vízcsere mennyisége 50-60%.
jimbo_240.jpg
jimbo_240.jpg [ 35.57 KiB | Megtekintve 57791 alkalommal. ]


A víz
A diszkoszhalak számára a legfontosabb környezeti tényező a hibátlan vízminőség. Ha a víz tökéletes (én nem követünk el a halak ellen egyéb merényletet), akkor szinte garantált, hogy halaink vidámak és egészségesek lesznek és a fiatalon vásárolt példányok el fogják érni a gyakran emlegetett „kistányér” méretet, még egy viszonylag kis térfogatú medencében is.
Mit jelent a hibátlan vízminőség? A válasz sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt számos helyen leírják (túlbonyolítják, misztifikálják, stb.).: A diszkoszos akvárium vize legyen tiszta és bomlástermékektől mentes, valamint rendszeresen és lehetőleg bőségesen cserélt/frissített. Tartáshoz, felneveléshez a sokat emlegetett lágy és savas víz egyáltalán nem szükséges és az országban viszonylag kevés olyan hely van, ahol a vezetékes víz extrém keménysége és nagyon magas pH-értéke miatt szükség van a tartó medence vizének lágyítására.
Számos helyen olvasható, hogy az akvárium vizének lágyítására az esővíz tökéletesen alkalmas. Ez vitathatatlan tény, azonban van három dolog, ami miatt az esővízzel nem nagyon érdemes foglalkozni:
1. 18nk-s vízből 10nk-s víz előállításának semmiféle gyakorlati jelentősége nincs, idő- és energiapocsékolás.
2. Olyan mennyiségű esővíz folyamatos biztosítására, amennyi egy diszkoszos akváriumhoz szükséges, több köbméternyi víz tárolására lenne szükség, ami eléggé nehezen megoldható feladat.
3. Lágyítani a vizet, amikor van esővíz és keményíteni, amikor nincs a halak számára teljesen felesleges stressz (a változó vízminőséghez való alkalmazkodás) és több kárt csinál, mint hasznot.

És akkor jöjjön a talán legtöbb kérdést felvető, legtöbb vitát kiváltó téma, a vízcsere. Mint fent említettem, a diszkoszhal számára a legfontosabb környezeti tényező a hibátlan vízminőség. Ennek biztosítására számos módszer létezik, de a több-kevesebb vízcserét semmi, de semmi nem helyettesítheti. Lehet „vérprofi” a szűrés, használhatsz műgyantát, hallgathatsz akárkire, de ha kezdő vagy és biztosra akarsz menni, akkor legyél szorgalmas, legyél következetes és cserélj vizet! Mennyit? Igazából annyit, amennyit a lehetőségeid megengednek. Ha csak kéthetente tudnál (akarnál) néhány vödörrel cserélni, akkor inkább ne tarts diszkoszhalat, annak ugyanis sehogyan sem lesz jó vége. Ha hetente kétszer tudsz 25-30%-ot cserélni, akkor etess olyan kajákkal, amik csak minimálisan szennyezik a vizet, ne etess túl (azaz inkább többször keveset, mint kevésszer sokat), és ne számíts arra, hogy az interneten látott és csodált hatalmas halakat fogsz nevelni. Ha van egy jobb szűrőd és tudsz napi 50-60%-ot cserélni, akkor esélyed van arra, hogy olyan halakat nevelj, mint amilyenek a nagy könyvben meg vannak írva. A dolog ennyire egyszerű.
A jó cserevíz klórmentes, a felhasználás előtt legalább 24 órát állt, a hőmérséklete pedig közel azonos az akvárium vizével. A diszkoszokra is érvényes az, ami a legtöbb más halra is, hogy 1-2 fokkal hűvösebb víztől felfrissülnek és kicsit „beléjük költözik a bugi”. Keménység? ph? Legjobb, ha nem foglalkozol vele. Semmiképp ne állj neki savazni, abból nem baj lesz, hanem katasztrófa!
Az ideális vízhőmérséklet 27 és 30 fok között van. Ez egyéni preferencia kérdése egyrészt, másrészt függ attól, hogy az adott halak milyen körülmények között voltak tartva, nevelve, azaz mit szoktak meg. A 28-29 fok közötti tartás az esetek 99%-ában tökéletes.

Szűrés
Szűrés gyanánt egy jobb fajta, levegővel vagy kis motorral hajtott belső szűrő és egy, az akvárium méretének megfelelő méretű külső szűrő kombinációja az ideális választás. A belső szűrő elhagyható, bár ártani nem árt. Ha azt szeretnéd, hogy az akváriumban lehetőleg minél kevesebb lebegő szennyeződés legyen, akkor használj egy kisebb, motoros belső szűrőt, amit gyakran takaríts ki, mert attól, hogy a lebegő kosz a szivacson fennakad, az nem jelenti azt, hogy a vízben sincs már benne. Ott van az, csak a szűrőben rohad.
A külső szűrő a víz biológiai szűrésére való. Ez azt jelenti, hogy a szívócsonkot semmiképp ne engedd az akvárium aljára, hogy onnan jól fel tudja szedni a „koszt”, ugyanis az a kosz előbb-utóbb eltömíti a szűrőd belsejét (úgy, hogy észre sem veszed), ott bomlani kezd, aminek hosszabb távú hatásaként akár a halak súlyos lebetegedésével és idő előtt elvesztésével is számolni lehet. Tehát a „koszt” a gyakran takarított belső-, a vizet a stabilan működő és keveset bolygatott külső szűrő szűri. Ez utóbbi belső szűrőfelületének tisztaságát úgy a legegyszerűbb megőrizni, ha a szívócsonkra egy kisebb méretű, nagy sűrűségű szivacskockát vagy hengert húzunk, amit a vízcserék alkalmával gondosan kiöblítünk.
A diszkoszhal testfelépítéséből és eredeti élőhelyének jellegzetességeiből adódóan nem szereti a nagy áramlást, tehát teljesen felesleges több ezer liter/órával forgatni az akvárium vizét, attól nem fogja jobban érezni magát. Néhány száz liter/óra teljesítmény egy 2-300 literes akvárium számára bőségesen elegendő, a szűrés minőségét ugyanis nem a liter/óra kapacitás fejezi ki, hanem számos egyéb adat, amikre ebben a cikkben nem célom kitérni.

Táplálás
A tenyésztett diszkoszhalak nagyon jelentős része marha-, pulyka-, illetve sertésszív alapú mixeken nevelkedik a tenyészetekben, mivel ezek a kombinált eleségek tartalmaznak nagyjából mindent, amire a halnak a gyors növekedéshez szüksége van. Alap eleségként itthon is ezeket a mixeket használjuk. Nagyszerűen beváltak a különböző szárazeleségek is, ezeket is nyugodt lélekkel etethetjük a diszkoszokkal, akár alap- akár kiegészítő eleség gyanánt. Ezek mellett a különböző fagyasztott termékeket is adhatjuk, artémiát, fehér- (és kisebb mennyiségben) vörös szúnyoglárvát, mysis-t, stb. A fagyasztott termékekkel kapcsolatosan két dologra kell odafigyelni: fagyasztva sem tárolhatók a végtelenségig, egy marhaszíves mix például legfeljebb 2-3 hónapig tárolható el mélyhűtőben a minőség jelentős romlása nélkül. A másik dolog, hogy a fagyasztott eleségnek a gyártás és a felhasználás között nem szabad felolvadni, mert akár néhány órányi felengedett állapot is annyira tönkreteheti, hogy azzal etetve a halak elég csúnya nyavalyákat képesek produkálni. Ha gyanús a kaja, inkább dobd ki, azzal buksz néhány száz, esetleg ezer forintot. Lemérgezni egy állományt ennél kicsit nagyobb veszteség.

Csatolmány:
Magyarázat: Jimbo halai 6 hónappal később. Minőségi hal, minőségi kaja, rengeteg víz. Az eredmény a gyerek fejével mérhető.
jimbo_240_2.jpg
jimbo_240_2.jpg [ 63.14 KiB | Megtekintve 57767 alkalommal. ]


Betegségek
Mivel cikket írok, nem pedig könyvet, ezért az abszolút minimumra szorítkozom, ugyanis ez az a téma, amiben a google tényleg a barátod. A diszkoszforum.hu-n is és egyéb online felületeken is számos cikk és hozzászólás olvasható a témában, ezekre érdemes némi időt szánni és kicsit tüzetesebben átböngészni őket.
A diszkoszhalaknak három fő betegségforrásuk van, melyek a gyakoriság szempontjából nagyjából a következőképp oszlanak meg:
90%-ban a stressz (kiemelten a rossz vízminőség)
9%-ban az egyéb, az akvarista hibájából adódó problémák
1%-ban pedig behurcolt, vagy a halakkal érkezett kórokozók.
Ezeknek megfelelően, ha bármilyen tartós stressznek tesszük ki a halakat és/vagy olyan hibákat követünk el, amiket nem kellene, akkor 99%, hogy a halaink megbetegednek. Ha viszont tökéletes körülmények között tartjuk őket, fitten és egészségesen, és véletlenül egy növénnyel vagy egy csapat bolti páncélos harcsával behurcolunk valami nyavalyát, akkor kb. 1% esély van arra, hogy a halaink megbetegszenek. (Innen az általánosan elterjedt megállapítás, hogy az egészségesen tartott diszkoszhal „golyóálló”, mint bármelyik sügér. És tényleg az.)

Csatolmány:
Magyarázat: Csökött diszkosz bélgyulladással. Ha ilyet látsz, inkább ne is lásd! (Fotó: Ardan, forrás: www.cefishessentials.com)
hexamita.jpg
hexamita.jpg [ 41.86 KiB | Megtekintve 57791 alkalommal. ]


Hogyan válasszunk diszkoszhalat?
Tekintve, hogy ez a cikk elsősorban a kezdő diszkoszosok számára íródott, ezért eltekintenék attól a „szakszövegtől”, ami általában arra szolgál, hogy a „jó” és a „rossz” diszkoszhal közötti különbségeket részletezze. Maradnék a laikus számára is érthető konyhanyelvnél, ami távolról sem szakszerű, de talán egy kicsit könnyebben emészthető a halakkal újonnan ismerkedők számára.
Ahány tenyésztő, ahány szín- és formaváltozat létezik, nagyjából ugyanannyi defektus is előfordul a diszkoszhalak körében és szinte teljességgel lehetetlen az, hogy ezek mindegyikét nélkülöző halat találjuk, legyen az eladó hal bármilyen márkás, jó nevű, az eladó pedig a Máltai Lovagrend tagja. Az olyan hal, ami 5-6-7 centisen hibátlan, az eleve nem kerül be a hazai piacra. Ha valamilyen véletlen ok folytán mégis becsúszik, akkor az importzacskóból kikerülés után kb. negyven másodperccel már le is csapott rá valami bennfentes, tehát kizárt, hogy a kezdőnek velük dolga legyen.
A diszkoszhal, mint ahogy a nevében is benne van, diszkosz alakú. Tehát kerek, de legalábbis a kerek formát erősen megközelíti. Nem háromszög, nem szotyi, nem stoptábla alakú, hanem viszonylag szabályos, kerekded formájú, szemből nézve pedig szimmetrikus. Az a diszkoszhal, amelyiknek az egészét nézve kör alakja van, de közben úgy néz ki, mintha egy pontyra ragasztottak volna vitorlát, az nem jó. Nem is lesz jó. A diszkoszhal ugyancsak nem papagáj vagy veréb, tehát nincs csőre, hanem szabályos, ívelt orr része van. Nem csak nem papagáj, de nem is galamb, tehát a kopoltyú és az „áll” alatt nincs egy hatalmas begy (egyes piros színváltozatoknál és a turbó diétán nevelt halaknál jellemző deformáció), ami éles „döccenővel” válik el a fejrész ívétől. Az úszósugarak és az úszók szabályos, harmonikus formájúak, a test méreteivel arányban vannak. A mellúszó legyezőre emlékeztet inkább, mint baseball kesztyűre. Az egyharmad hal - kétharmad úszó típusú diszkoszhal selejt, soha nem lesz belőle értelmes formájú állat, kár rá elpazarolni pénzt, vizet, energiát. A diszkoszhal ugyancsak nem teleszkópszemű aranyhal, tehát a kis halnak pici szeme kell, hogy legyen. A szem átmérője és a fej magasságának aránya (a szem közepén átfutó vonal képzeletbeli hossz a homlok és a „nyak” között) nagyjából 1:5 és 1:7 között egészséges. Amelyik halnál 1:5-nél kisebb az arány, az csökött, amelyiken 1:7-nél nagyobb, azt nem adják el.
Halat egy helyről vegyél! Ha több színváltozatot szeretnél tartani egyszerre (semmi akadálya annak, hogy hat halból hat különböző színű legyen, ha neked az tetszik), akkor azokat ott vedd meg, ahol tartanak egyszerre hatféle halat. Gyakran előfordul, hogy tegnap itt vettél hármat, ma ott veszel hármat, holnap meg lesz hat döglött halad. Amíg nem vagy a karanténozás Schumachere, ne erőltesd a több helyről történő beszerzést, annak általában nincs jó vége. A kiválasztásra szánt halak legyenek mozgékonyak, érdeklődők, esetleg kapjanak enni és egyenek is. Ha fehér ürülékez (nyálkás, kukac-szerű valamit) látsz az akvárium alján, vagy halból kilógni, inkább hagyd ott a halat. Olyan nincs, hogy megveszel valamit kicsit betegen, aztán majd otthon kikúrálod. Beteg/magányos halat ’megmenteni’ is szigorúan tilos, azzal megint csak a bajt veszed a nyakadba, amire kezdőként semmi szükséged nincs. Az a hal, ami vidámnak látszik, aminek többé-kevésbé szabályos formája van, megvehető.
Ne feledd: a vásárlás után minden a te sarad! Van olyan, aki vacak és/vagy beteg halat akar eladni, ezzel számolni kell, de ezt sajnos a te dolgod felismerni. Viszont ez a ritkább és talán egyre ritkább lesz. Ellenben ha jó halat veszel, és azt kinyírod két hét alatt, akkor nagyon nem sportszerű dolog az eladót szidni, hogy kakát adott el neked. Azt annak adják el, akinek el lehet, ezért inkább tanulj, tájékozódj, kérdezz és még az akvárium előtt állva is gondold meg kétszer, hogy miért adsz ki pénzt!
Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban (mimózalelkűek ezt ne olvassák el!!!): Ha 6-800Ft-os halra van csak pénzed, akkor az azt jelenti, hogy nem engedheted meg magadnak a diszkoszhal tartást. Ez szomorú tény, de ez van. Hasonlat gyanánt: a használtautó.hu-n apró pénzért kapsz „fullos”, 740i-s, V8-as, benzines BMW-t, ami egyrészt muffmágnes, másrészt olyan, mint A szállítóé, harmadrészt megy, mint a barom, és a kocsma előtt te vagy vele a király. De ha nincs pénzed tankolni, szervizelni, megvenni rá a 17”-os gumit, akkor aznap, mikor megveszed, király vagy, de amikor néhány hónappal később a rozsda és a moha eszi az üzemképtelen autót az udvaron, akkor meg nem A szállító leszel, hanem simán csak hülye. Na, ugyanez érvényes a diszkoszhalra, csak pepitában.

Csatolmány:
Magyarázat: Szemméret-táblázat.
szemmeret.jpg
szemmeret.jpg [ 70.81 KiB | Megtekintve 57787 alkalommal. ]


Ami kimaradt
Kimaradt nagyjából 300 oldal, ami a különböző tartási, szűrési, etetési, tenyésztési technikákat ismerteti, kimaradt a színváltozatok kialakulásának és fejlődésének története, kimaradt a komplett betegségek és ezek gyógykezelésének leírása, valamint számos egyéb dolog, amit már magyar nyelven is sokan és sokszor leírtunk, és amit itt, a fórumon is megtalálsz.
Kérdezni nem csak, hogy nem szégyen, de muszáj is, ellenben mielőtt kérdezel, magadnak is és másnak is tedd meg azt a szívességet, hogy ha máshol nem, de a fórum keresőjébe beírsz három szót, ami eszedbe jut a kérdéseddel kapcsolatban és megnézed a találatokat. Ha nem elég, amit a keresés hoz, akkor kérdezz.
A fenti, közel 2500 szó nagyon kevés ahhoz, hogy a kezdőből egy olvasatra tapasztalt diszkoszost faragjon, de ha a benne foglaltakat megfogadod és betartod, akkor egy jó beszálló van a kezedben egy hosszabb diszkoszos menethez.

_________________
facebook.com/thexinguary


2014.11.22. 16:51
Profil Honlap
Ivadék

Csatlakozott: 2014.04.29. 23:48
Hozzászólások: 51
Szia Nándi!

Köszönet ezért a diszkoszhalas ABC-ért, nem csak a magam nevében hanem a jövő "leendő" Diszkoszhal tartói nevében is.
Ha ez a kézikönyv már rég megszületett volna "nem Téged kritizálva" talán ma nagyobb tábora lenne eme csodálatos hal tartóinak tábora.
Nem a szaporítás és a tenyésztés terén,hanem csak egy díszakvárium berendezése által. Ha a kereskedésekben nem misztifikálnák túl eme jószágokat,
hanem egyszerű lényegre törő tartásukról tájékoztatnák a leendő sport társat és nem az egyszeri haszonszerzés lenne a cél, más dimenziókban lehetne
beszélgetni.

Üdv:Lufi


2014.12.23. 02:31
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Hello Lufi!

Szerintem a kereskedésekben nem misztifikálják túl, hanem épp ellenkezőleg.: kérdés nélkül odaadják bárkinek egy 80 literes akváriumba is, akár kettesével, aztán ugye azok jól megdöglenek, a szegény gazdáik meg misztifikálnak, hogy milyen nehéz életben tartani. :)

Üdv,
StoneAge

_________________
facebook.com/thexinguary


2014.12.23. 10:52
Profil Honlap
Ivadék

Csatlakozott: 2014.04.29. 23:48
Hozzászólások: 51
Szia Nándi!

A te megközelítésedből igazad van. Én az én tapasztalataimból indulok ki. Járom kis országunkat "munkámból kifolyólag" és ha lehetőségem nyílik
bemegyek egy díszállat kereskedésbe megnézni mit kínálnak? Nézegetem a halakat, madarakat, hüllőket, ez utóbbi jószágokból kifolyólag vannak diszkoszaim.
A kedves alkalmazott, vagy tulajdonos odajön és segíteni próbál. Amikor elmondom, hogy én diszkoszhalat keresnék amit itt nem látok, akkor jön ez a szöveg.
Sajnos Mi! ilyen halat nem tartunk, nagyon igényes faj, nem is ajánljuk őket.

Üdv:Lufi


2014.12.24. 02:08
Profil
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2008.11.23. 12:48
Hozzászólások: 3669
Tartózkodási hely: Juta
Igaz ez is. Viszont szerintem ez a dolog megint két részből tevődik össze:

-az átlag kereskedő az kereskedő, nem pedig akvarista, és sem kedve, sem tudása nincs ahhoz, hogy néhány diszkoszhalat legalább addig sikeresen életben tartson, amíg valami vevő el nem viszi

-az átlag vidéki díszhalbolt a berendezését tekintve alkalmatlan arra, hogy diszkoszhalat kínáljon. Kicsi akváriumok, ezer éves víz, heti két etetés, stb...

Vannak persze ellenpéldák is, de gyanítom, hogy ilyenből van kevesebb. Például Marcaliban, ami enyhén szólva sem egy metropolisz, a Piton névre hallgató üzletben van egy 180 literes, háromszög alakú sarok akvárium, amiben a tulaj 3 diszkoszhalat tart. ESŐVÍZBEN! Összegyűjti, átszűri, műanyag ballonban behordja a hegyről az üzletbe. A három hal azért három, mert a nagykerből hozott eredetileg hatot, három elfeküdt, ez a másik három meg túlélt mindent. A háromból az egyik pedig -igaz, hogy kicsit mákos és nem nőtt akkorára, mint egy parabola antenna- a KEDVENC pigeon diszkoszom az összes közül, amiket valaha láttam. Gyönyörű formája van, olyan szép arányokkal, hogy ihaj.
Na, szerinted ez az akvárium és benne az egészséges halak látványa hány kis diszkoszt adott el az üzletben? Nulla. Ahogy a Dél-afrikai mondaná: zilch. Pedig ha hozna is a Feri, akkor sem 5900-ért rakná ki az 1200Ft-os nagykeres diszkoszt, hanem mondjuk kettőfélért.

Egyébként meg kicsi ország vagyunk és szerintem az, aki tényleg megteheti, hogy diszkoszt tartson, az el is tud menni oda, ahol rendes halat lehet kapni. Azt nem mondom, hogy ilyenből sok van, de akkor is... Ezelőtt 15 évvel még csak a Bohó Gyula volt, a Kovács Pisti, aztán kb. ennyi. Pletyka szinten hallottam még másokról is, de hozzájuk eljutni esélytelen volt. Egyszerűbb volt eljárnom Németországba meg Hollandiába, ha halat akartam látni. Ehhez képest ma itt akkora a kánaán, mint ide Nagykáta.

Én például nagyon szeretnék találkozni azokkal az emberekkel, akik kereskedésben vásárolnak halat (mert azért van ám olyan bolt, ahol jó portékát lehet kapni), de úgy tűnik, hogy ezek valahogy nem kerülnek elő. Vajon miért? Boltba már csak az jár, aki még mindig papíron olvassa az újságot, az internet meg valami furcsa tévé?

El lehet lamentálgatni ezen a kérdésen a végtelenségig. :)

Üdv,
StoneAge

_________________
facebook.com/thexinguary


2014.12.24. 10:39
Profil Honlap
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 5 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron